mandag 21. januar 2008

Scenografi

Scenografien i et dramastykke eller en teaterforestilling er et begrep som omfatter kulisser, kostymer, dekorasjoner og alt teknisk utstyr om visualiserer scenen. Sminke, rekvisitter og lys regnes og som deler i Scenografien. Han som jobber med dette kalles Scenografen og har et nært samarbeid med regissøren.

Det fysiske miljøet på scenen i dag varierer veldig fra gamle dager, og med det fysiske miljøet mener jeg kulisser. Ny teknologi har gjort det lettere å flytte på og heise opp store ting, så i dag kan kulissene være tunge konstruksjoner istedenfor lette og flyttbare kulisser.

Dekorasjoner kan skape et veldig realistisk miljø på scenen eller reflektere et symbolsk innhold. Som for eksempel hvis det er et fengsel med, så kan kulissene enten være tunge jern dører og tykke gitre eller bare skyggen av et gitter projisert på bakteppet. Det kommer helt an på hvor lenge det skal handle om fengslet eller om det krever et raskt scenebytte.

Lyset på scenen er og noe som kan brukes for å skape et realistisk scenebilde, som for eksempel skarp sol på våren eller en kald vinternatt. Lys kan også brukes for og for eksempel fremheve drømmesekvenser.

Noe annet som er veldig viktig er klær og utseende, det gir liv til en sceneskikkelse og forteller oss hvem han er. Vi ser med engang åssen person han er, hvis er fattig har han kanskje hullete dongeri bokser og en slitt genser og hvis han har mørk dress og slips. I eldre skuespill så brukes klærne til og vise hvem tidsperiode det er. Hvis det for eksempel er fra middelalderen så går mennene i brynje eller rustning, mens damene går i store kjoler.

En rekvisitt er gjenstander som brukes på scenen. En bok, en pistol eller en paraply, kan være hva som helst. De kan og ha en symbol funksjon, som for eksempel Hamlet som går rundt med en bok.

2 kommentarer:

LindA sa...

Du får fram hva scenografi virkelig er. Det er bra saker dette her. Bra, bra bra!

Ramona|Helen sa...

mye intressangt som jeg ikke visste.. har egentlig alltid lurt på hva scenografi egentlig var:P tusen takk:) bra blogg:)